2017. november 8., szerda

A BŐRREPEDÉS MEGELŐZÉSE

Túlsúlyos embereknél és várandós nőknél gyakran előfordul, hogy bőrük megreped a gyors gyarapodás következtében. Ennek veszélye testépítők esetében is fennáll. Sebes izomnövekedés esetén előfordulhat, hogy a bőr nem bírja tartani a lépést és csíkokban megreped. Történhet ez gyakorlatvégzés, erős nyújtás közben, de a regeneráció során is, mikor az izmok valójában fejlődnek. Az edzés alatt, mikor az izmok megtelnek vérrel, konkrétan érezhetjük úgy, hogy a bőrünk mindjárt szétreped. Ez bizony valódi veszély, amivel nem mindig számolunk. Ne feledjük: a csíkok maradandóak! Fertőzést is könnyebben lehet elkapni rajtuk keresztül. Elrejtésük pedig legfeljebb egy kiadós barnulással lehetséges. A megelőzésnek azonban több módja is ismert:

TESTÁPOLÓ

A repedések legtöbbször a kulcscsont környékén, az elülső vállizom és a mellizom felső részének találkozásánál, a hónalj fölött szoktak fellépni, mert az izomnövekedés általában itt a legnagyobb mértékű. Ez a testrész szinte minden gyakorlat közben erős nyújtásnak van kitéve. Főleg ezt a területet érdemes minden nap testápolóval bekenni. Edzés előtt és után pedig egyenesen kötelező!

Jegyezzétek meg: a vállizom és a mellizom találkozásánál
van a legérzékenyebb terület

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A nem megfelelő táplálkozás vezethet leginkább bőrrepedésekhez. Az E-vitamin és az ásványi anyagok szedése segít bőrünket egészségesen tartani. Mindig tankoljunk fel belőlük rendesen! Egy jó multivitamin csomag rendszeres szedése elengedhetetlen.

KOLLAGÉN

A kollagén segít rugalmasabbá tenni bőrünket. Táplálékkiegészítő boltokban kapszula és folyadék formájában is beszerezhető. Ha természetesebb úton szeretnénk magunkhoz venni, érdemes tudni, hogy az avokádó tele van vele.

A TÚLZÁSBA VITT TÖMEGELÉS MELLŐZÉSE

Bizony, jobb, ha nem visszük túlzásba a tömegelést, melynek negatív hatásairól előző cikkemben írtam. Ha szeretnénk, hogy az izmaink növekedjenek, azt javaslom, inkább tartsuk alacsonyan a testzsír százalékunkat, mert az segít magasabban tartani a tesztoszteron szintünket. Teljes test edzéssel ez könnyen kivitelezhető.

Ha mégis szereznénk egy-két bőrrepedést, azért ne essünk teljesen kétségbe! A dolog majdnem annyira a testépítés velejárója, mint az osztrák akcentus Arnold Schwarzenegger számára. A lényeg, hogy foglalkozzunk a dologgal. Előzzük meg, ha lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése