2016. szeptember 2., péntek

OLÜMPOSZI RECEPTEK - HERKULES REGGELIJE

Vágjunk bele! Régóta ígérem, hogy elárulom, milyen ételekkel alapozom meg nap mint nap az izmaim fejlődését. A sor elejére vettem első számú eledelemet, aminek a jelenléte a véremben mára már kb. 80%-os lehet. :)

Ez az étel pedig nem más, mint a cottage cheese gyümölccsel - pontosabban banánnal és szőlővel.

Tudom, cuki ez a terítő ezzel a súlyzóval :)

A banán szuper energizáló cucc. Gyorsan felszívódik és erőt ad. Steve Reeves olyat is mondott vele kapcsolatban, hogy minden edzés előtti napon (mikor is az energiákat kell gyűjteni a másnapi gyúrásra) annyi banánt érdemes ennünk, amennyi csak jólesik. Ebben mi az érdekes? Az, hogy manapság a legtöbben úgy tartják, óvatosan kell bánni a gyümölcsökkel, mert a bennük lévő fruktózt nem lehet edzéssel lebontani, csak hagyományos módon. Tehát könnyen elraktározódik. Nos, én nem vagyok tudósa a gasztronómiának, az egész edzéselméletemet főként a tapasztalataimra alapozom. Ezek szerint pedig nem érdemes félni a gyümölcsöktől. De tényleg! Ami az igazi édességeket illeti (sütemények, csokik, pékáruk, cukros üdítők, cukrozott befőttek, stb.), legjobb, ha teljesen hanyagoljuk őket, de ha gyümölcsökről, vagy zöldségekről van szó, fogyasszuk őket ahogy csak bírjuk!


A gyümölcsök nem nagyon akadályoznak meg abban,
hogy folyamatosan szálkásan tartsam magam

A szőlőről is úgy tartják egyébként, hogy tele van cukorral. Ez megint csak nem probléma, ha rendszeresen edzünk.

De miért is olyan isteni dolog a cottage cheese (amit valóban az „istenek ajándékaként” szoktam emlegetni)?

Feltételezem, hogy mindenki, aki az edzés iránt érdeklődik, tudja, hogy ha izmot szeretnénk építeni, vagy megtartani, fehérjedomináns táplálkozást kell folytatnunk és edzések után érdemes nagy adag fehérjét bevinnünk a szervezetünkbe. Utóbbi esetben a terembe járók általában egy adag fehérjeturmixszal ajándékozzák meg magukat. Én erre mit mondok? Egyetek inkább ÉTELT! Hogy miért? Nem a táplálékkiegészítő ellenesség beszél belőlem (a multivitamin csomagok is az istenek ajándékai). Elég anakronisztikus módon Rich Piana hívta fel a figyelmet arra (a fickó egy két lábon járó szteroidmassza), hogy nyugodtan olvassuk el, bármelyik fehérjepor, vagy tömegnövelő mit tartalmaz. Valószínűsíthető, hogy semmit sem fogunk érteni abból, amit olvasunk. És pont ez a probléma. Az a sok felsorolt cucc NEM NORMÁLIS. Ha megengedhetitek magatoknak, egyetek inkább tojást, húst, sajtot, túrót, igyatok tejet, stb.!

A másik ok, amiért úgy gondolom, nincs szükség modern táplálékkiegészítőkre, hogy a ’40-es, ’50-es években Steve Reeves-nek és kortársainak valahogy sikerült kigyúrniuk magukat ezek nélkül is. Sőt, a mai naturál versenyzőket megszégyenítő szinten.

BCAA, L-glutamine és társaik nélkül

A cottage cheese egyébként a Steve Reeves és Arnold által követett, illetve javasolt diéknáknak is alapeleme volt. Minden napra ajánlották - mondjuk ebédre. Én főleg edzés után szoktam fogyasztani, vagy reggelire. Ezekhez kitűnő.

Steve Reeves könyvéből

Arnie szálkásító diétájának részlete

A legfontosabb érv a cottage cheese mellett viszont az, hogy míg egy átlagos adag fehérje turmixban 21g fehérje van, egy 250 grammos kiszerelésű cottage cheese-ben pedig 30! Ráadásul ez egy tápláló étel, ami után úgy érezzük, valami van is a hasunkban.

HERKULES REGGELIJE

Energia: kb. 400kcal
Fehérje: 32g

Hozzávalók:
- 1 doboz cottage cheese (a fenti adatok egy 250 grammos kiszereléssel készítettre vonatkoznak)
- 1 db banán
- Kb. 75g szőlő

Elkészítés: Vagdosd fel a banánt és a szőlővel együtt tedd bele a cottage cheese-be! Jó étvágyat! :)

Legyetek eretnekek az edzés után (mert ugye már abbahagytátok az osztott edzést!) az étkezésben is, és a teljes test edzés mellett a táplálékkiegészítők helyett fogyasszatok inkább normális ételeket!

Legközelebb valami sós következik.

Kapcsolódó: Olümposzi receptek listája

4 megjegyzés:

  1. Ez egy nagyon fontos bejegyzés ismét csak! A táplálékkiegészítők eléggé durván oda tudnak verni a veséknek és a májnak, ha az ember túlzásba viszi őket... Most nem akarok márkákat mondani, de saját bőrömön tapasztaltam, hogy bizonyos porok fogyasztása után eléggé fájtak a veséim... Én annyit tudok mondani, hogy ha valaki kibírja, hogy ne egyen ilyen táplálékkiegészítőket, akkor jár a legjobban. Semmilyen fehérjepor nem helyettesíthet semmilyen edzést...
    Viszont aki mindenképp szedni akar, annak én a protein csokikat ajánlom.Az a legkevésbé káros és abban talán tényleg csak fehérje és csoki van..:)
    A helyes táplálkozás a jó edzés mellett a másik nagy alap szerintem.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából józan ítélőképesség kérdése az egész - nyilvánvaló, hogy természetes ételeket érdemes választanunk a gyári kutyulmányok helyett.

      A fehérjepor említett mellékhatásait nem ismerem, de amiket írtál, nem hangzanak túl jól. Egyél inkább cottage cheese-t! ;)

      Törlés
  2. a könyvet meg szabad kérdeznem, hol/hogy sikerült hozzá jutnod?

    VálaszTörlés