2016. július 31., vasárnap

NATURÁL VS. SZTEROID IZOM

Mielőtt a beígért cikkeimmel jelentkeznék, reagálni szeretnék egy eseményre, ami nemrég Dennis Wolffal történt. Az elmúlt évek versenyein rendre a legjobb ötben végző testépítő nyaka megsérült és az orvosi beavatkozás miatt 10 hetes pihenőre kényszerűlt. A korábbi óriás az edzőteremtől való távollétének köszönhetően, ezen rövid időszak alatt szinte minden izomzatát elvesztette!


Az Internet az eset következtében felizzott a vitától. Sokak szerint a történet tanulsága az, hogy a szteroidokkal szerzett izomzat vajmi keveset ér, ha ilyen könnyen képes eltűnni az emberről. A másik oldalon azt méltatják, hogy az ilyen extrém izomatot mennyi munkába kerül folyamatosan fenntartani.

Megéri?

Felmerült a kérdés, hogy vajon a természetes módon szerzett izom jobban megmarad-e?

Ahelyett, hogy elmondanám a véleményemet, hadd idézzek John Little Steve Reeves-szel készített interjújából két témába vágó részletet!

EDZÉS FILMEKHEZ

Kérdés: Milyen hosszan kellett edzened, hogy felkészülj a sok filmszerepedre?

Steve Reeves: Valószínűleg közel sem olyan hosszan, mint gondolnád. Összesen körülbelül egy kemény hónapot, hogy visszakerüljek top formába. Valójában egy időszakban, mikor nagyon elfoglalt voltam filmek készítésével, egy hónapot edzettem egy évben - ami általában áprilisban volt. Nem volt túl sok súlyom, azt hiszem egy pár 50 fontos (22.67 kilós) kézi súlyzóval rendelkeztem, amik állíthatóak voltak.

Ekkor Svájcban éltem és volt egy boxer kutyám, és télen az erdőben túráztam órákig, minden nap. Mikor a filmeket csináltam, a svájci ételekkel 10 fontnyi (4.53kg) túlsúlyt szereztem. Szóval edzettem nagyjából egy hónapig, növeltem a sétáimat két órásról három órásra és edzettem a súlyokkal a teremben. Szintén belementem egy alacsony zsírtartalmú diétába. Végül jó formába kerültem. Aztán a filmezés során annyit izzadtam, hogy sosem jött vissza semennyi zsír amúgy sem. Így a jó táplálkozás segítségével, az izom, amit felépítettem, velem maradt akár kilenc hónapig is utána.

Steve Reeves forgatáson - csúcsformában
9 hónappal az utolsó edzés után is

A MÉRÉSRŐL MÉG
Kérdés: A méreteid, amiket az imént (az interjú korábbi, nem közölt részében - a szerk.) felsoroltál „hidegen” voltak mérve - természetes mérések, amikre nem volt hatással az izom előtte történő bedurrantása?

Steve Reeves: Igen, pontosan így voltak mérve. Sok testépítő manapság azután mér, hogy bedurrantott. Mikor én keményen edzettem, a méréseinket akkor végeztük, mikor reggel felkeltünk - mielőtt gyakorlatoztunk. Sosem mértük magunkat miután gyakorlatokat végeztünk, bedurrantottunk, vagy bármi hasonlót csináltunk. A mi méréseink mindig hidegen voltak végezve - úgy értem, jéghidegen. És nekünk mások végezték a méréseket, így biztosítva, hogy pontosan legyenek rögzítve.

„Nekünk mások végezték a méréseket"

Én mértem George Eiferman karját, Armand Tanny az én karomat - nem számított. Úgy értem, tudtuk, mink van, nem próbáltunk átejteni senkit. És tudtuk, hogy ugyanaz az érték lesz a következő nap, mert tudtuk, hogy amink van, az nem szteroidok miatt van, amiket nem szedtünk, hanem edzés miatt, és így nem fog eltűnni, ha abbahagyjuk ilyen dolgok szedését. Arra célzok, hogy ezek a srácok manapság ha nem szedik be a szteroidjaikat, egy héttel később a karjaik több hüvelyknyit összezsugorodnak.

Ez nem lufi!

2 megjegyzés:

  1. Vannak ezek az időszakok, amikor nehéz edzeni. Pl nekem a mai nap volt ilyen, mert valahogy a mai műtétek után nem nagyon maradt erőm lemenni edzeni. Ilyenkor én egy 3-as szuperszettet csinálok otthon 20 fekvőtámasz+20 guggolás 3x ismételve. Ez a steroidozás ez eléggé be tud ám baszni... Az a legkevesebb, hogy impotens leszel, de ha a hasnyálmirigyedet kinyírod, akkor még cukorbeteg is és utána baromi nehéz lesz az inzulinodadagot, amit lőnöd kell gyúrással meg proteinporral beállítani.. Nem beszélve a creatinról...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az otthoni edzésed nagyon hasznos! Mind szintentartás, mind zsírégetés szempontjából.

      A szteroidokról és társaikról tudjátok, mi a véleményem. Az egész testépítésnek elsősorban az egészség megőrzéséről kellene szólnia. Az ilyen anyagok használata totális hátat fordítás mindennek, ami természetes. Persze azt mondják, hogy ilyen az élsport. Na, akkor az ilyen élsportból én nem kérek, és remélem, a gyerekeim sem! Azokról pedig nem is beszélek, akik nem élsportolók és úgy cuccolnak...

      Törlés