2017. október 16., hétfő

EZÜST NYOLCAS 2017

Régen jelentkeztem. Elárulom miért: egy sokkal kiforrottabb oldallal, illetve tartalommal készülök nektek. Új cikkekkel valószínűleg már csak ott fogok szolgálni. Többet nem szeretnék szpojlerezni. ;)

Ezt az írást azért osztom meg veletek, mert az elmúlt időszakban is rengeteg tapasztalatot szereztem a teljes test edzés terén és a rutinom is sokat fejlődött. Úgy érzem, az a korrekt, ha a blog az aktuális álláspontomat és nézeteimet hirdeti. Ezért most következzen az edzéstervem gyémánttá csiszolódott, végleges formája, melyet hosszú hónapok óta változatlan formában művelek - az Ezüst nyolcas 2017!

Éljen a teljes test edzés!

TÖRTÉNELEM

Az Ezüst nyolcast Arnold Arany hatos nevű edzésterve ihlette, ami elindított engem a teljes test edzések útján. Miután 2014 augusztusában találkoztam az Osztrák Tölgy rutinjával, hamar megalkottam a sajátomat, melyet ősszel már bőszen gyakoroltam. Azóta több változáson is keresztül esett, ám a mostani, véglegesnek tűnő formája majdnem azonos a legelsővel. Ez két szempontból is fontos: jó tudni, hogy már az elején jól gondolkodtam, illetve nem árt tisztázni, hogy a máig elért eredményeim tényleg egy szinte változatlan gyakorlatsornak köszönhetők.

A logika egyszerű: csak szabad súlyos gyakorlatok (azok az igazán hatásosak a súlyok stabilizálása miatt) és négy szuperszett - egy mell/hát, egy váll, egy kar, illetve egy láb/core. Mindegyikben egy toló és egy húzó gyakorlat. A korábban a blogon szereplő forma pont eltért ettől egy picit (helyet cserélt benne a hátsó vállra történő evezés a bicepszet célzó alsó fogásos húzódzkodással, mert utóbbit nehezebb gyakorlatnak tartottam és ezért előbbre vettem), de több oka is volt annak, hogy visszetértem hozzá, nem csak az, hogy így frappánsabb.

Az Ezüst nyolcas célja mindvégig változatlan maradt: tökéletes rutin legyen egy arányos, klasszikus fizikum eléréséhez.

FORMA

Az Ezüst nyolcas egy bitang nehéz rutin haladóknak való gyakorlatokkal. Ha valaki első ránézésre úgy gondolja, hogy kevésnek, vagy könnyűnek tűnik, javaslom neki, hogy végezze úgy, ahogy kell - a leghatásosabb formával:


Hiszem, hogy a legtöbbet így lehet kihozni a sorozatainkból. Sőt, azt állítom, hogy az így kivitelezett sorozatokból akár egy is elegendő egy teljes test edzésre!

SZUPERSZETTEK

A szuperszettek előnyeit több helyen is részleteztem már: gyorsítják az edzést, kedvezően hatnak a hormonokra, a vérkeringésre, a zsírégetésre és az izomépülésre. Míg az egyik izom pihen, a másik dolgozik. Nem véletlen nevezték ezt a módszert egyszerűen szupernek! :)

(A szuperszettek lényege röviden: két ellentétes izomcsoportot célzó gyakorlat művelése felváltva, szünet nélkül.)

SOROZAT- ÉS ISMÉTLÉSSZÁM

Gyakorlatonként mindösszesen 2 sorozat, 6-8-as ismétlésszámmal.

ÜTEMEZÉS

Mint minden teljes test edzést, az Ezüst nyolcast hetente háromszor javasolt gyakorolni, legalább egy napos kihagyásokkal (alapértelmezettben hétfőn, szerdán és pénteken). Ha valakit érdekel, miért, ezért. Legszerencsésebbnek a reggeli, éhgyomorra történő edzést tartom. Közben lehet citromos-mézes limonádét fogyasztani. Az kellő kitartást és erőt biztosít.

Ha egy edzés kimarad, a tapasztalatom az, hogy még ugyanazon a héten be lehet pótolni. Ha ez nem lehetséges, akkor sincs gond, mert nem marad ki semmi, ugyanis minden edzésen mindenre sor kerül (igaz, osztott edzést követők?).

FEJLŐDÉS

Ha valaki komoly eredményt szeretne elérni naturálban, összetett alapgyakorlatokra kell támaszkodnia. Az Ezüst nyolcas ilyenek köré épül. Ezek egyszerre vesznek igénybe egy egész rendszert - a húzó, vagy a toló izmokat együtt. Több izomban indul be párhuzamosan a vérkeringés, több hormon szabadul fel és nagyobb súlyok megmozgatására vagyunk képesek.

Márpedig naturálban a nagyobb izmokhoz nagyobb súlyok szükségesek. Ha nagyobb izmokat akarsz, nagyobb erőre lesz szükséged, melyeket nagyobb súlyok emelésével érhetsz el. Ilyen egyszerű. Az edzőterembe egy dolog miatt jársz: hogy erősebb legyél (ha csak fogyni akarsz, ahhoz is erősödni kell, mert a több izommal több zsírt lehet égetni, így egyszerűbb a diéta is).

Az ideális mennyiségű gyakorlathoz ideális mennyiségű ismétlés is tartozik: 6-8. Mit jelent ez? Sokan nem értik. Elmondom: akkora súlyt válasszatok, amivel kb. 6-8 ismétlésre vagytok képesek, ha tényleg bukásig dolgoztok (akkor sem lennétek képesek több ismétlésre, ha az életetek múlik rajta). Ha ennél többet sikerül végeznetek (9-et, vagy többet), legközelebb egy minimális mennyiséggel emeljétek a súlyt! Garantálom, hogy menni fog legalább 6 ismétlés (az a minimum, amennyit muszáj megcsinálni)!

Mindig minden eredményeteket írjátok fel! Vezessetek naplót! Minden sorozatot külön kezeljetek! Előfordulhat, hogy egy gyakorlat első sorozatában egymás után kétszer is tudtok súlyt emelni, míg a másodikban nem. Nem baj. A kettő két különálló feladat.

És most következzenek a gyakorlatok!

1. FEKVENYOMÁS FERDE PADON, KÉZI SÚLYZÓVAL

Elsődleges célpont: a mellizom felső része
Másodlagos célpont: elülső vállizom és tricepsz
Helye: 1. szuperszett (mell/hát), 1. gyakorlat (toló)

Ha valaki látványos, telt mellizmot akar, elárulom mi a titok: fekvenyomás ferde padon. Ennek pedig a leghatásosabb formája a kézi súlyzóval történő változat. Hogy miért? Mert a kézi súlyzók stabilizálása során több izomszövetet dolgoztatunk meg. A kézi súlyzók nagyobb mozgástartományt is lehetővé tesznek. Ráadásul kevesebb súllyal elérhetünk sokkal jobb hatást. A súlyok kezdő pozícióba juttatása is kifejezetten izgalmas.

A rutinban tolódzkodás is helyet kap, ami a mellizom alsó részét is célozza, ráadásul általában nem kevés súllyal. A két összetett gyakorlat együtt tökéletes mellizmokat képes építeni. Mellettük nincs szükség klasszikus, egyenes padon történő, rudas fekvenyomásra.

Tárogatások, egyenes pad és rúd nélkül

2. HÚZÓDZKODÁS SZÉLES FOGÁSSAL

Elsődleges célpont: széles hátizom, brachialis és alkar
Másodlagos célpont: hátsó vállizom, mellizom és bicepsz
Helye: 1. szuperszett (mell/hát), 2. gyakorlat (húzó)

Sokan vitatkoznak azon, melyik a leghatásosabb hátizom erősítő gyakorlat. Számomra nem kérdés, hogy ez a húzódzkodás, mivel ennél a legnagyobb a mozgástartomány, ráadásul a saját testünket is kell mozgatnunk a kivitelezés során. A széles fogás a széles hátizom legnagyobb mértékű összehúzódását teszi lehetővé. Mondjuk úgy: szárnyakat ad. :) Ráadásul a kalapácsos bicepsz hajlításhoz hasonlóan edzi a brachialist és az alkart is egy összetett gyakorlat keretében (ami mindig hatásosabb, mint egy izolált). Az állunkat húzzuk a rúdhoz! Mikor leereszkedünk, mindig teljesen nyújtsuk ki a karunkat! Súlyt tolódzkodó öv segítségével akaszthatunk magunkra.

Fontos tudni, hogy a húzódzkodás - mint minden vertikális húzó gyakorlat - a mellizmot is edzi! Nekem főleg ettől szokott bedurranni a mellizmom, ami sokatmondó.

Egy gyakorlat mind felett

3. ÜLVE NYOMÁS KÉZI SÚLYZÓVAL

Elsődleges célpont: oldalsó és elülső vállizom
Másodlagos célpont: tricepsz
Helye: 2. szuperszett (váll), 1. gyakorlat (toló)

Felejtsük el a mindenféle irányba történő emeléseket (oldalemelés és társai)! Higgyetek nekem: a brutál deltákhoz egyetlen gyakorlatra van szükségetek - fej fölé nyomásra. Melyből az ülve történő változatnál nyilván nagyobb súlyokat tudtok megmozgatni. A kézi súlyzók előnyeit pedig a ferde pados fekvenyomásnál már részleteztem.

Ha valaki szkeptikus lenne és azt gondolná, hogy ez nem is célozza az oldalsó vállizmot, annak csak annyit mondok: ez egy hülyeség! :)

Húzzuk ki magunkat a gyakorlat művelése során! A padot nem muszáj tökéletesen függőlegesre állítani! Ha egy minimális mértékben megdöntjük, még ugyanolyan hatásos lesz az oldalsó vállizmokra nézve, de a nagyobb súlyoknál nem fogunk homorítással rásegíteni a súly kitolására.

Oldalemelést nem látott vállaim

4. EVEZÉS FÜGGESZKEDVE

Elsődleges célpont: hátsó vállizom és széles hátizom
Másodlagos célpont: oldalsó vállizom, bicepsz, brachialis és alkar
Helye: 2. szuperszett (váll), 2. gyakorlat (toló)

Nagy időpazarlásnak tartom a döntött törzsű oldalemeléseket, ha a hátsó vállizom edzéséről van szó. Az evezésnél semmi sem veszi jobban igénybe azt. Az evezésekre pedig a széles hátizom edzésében is szükség van: azt a mozgástartományt járja be, amit a húzódkodás nem - az alsót. A gond a legtöbb evezés változattal, hogy szinte mindegyiknél akaratlanul besegít az ember az alsó hátizmával (döntött törzsű evezés rúddal, kábeles evezés, stb.). Még a félkézzel padon támaszkodva történő, kézi súlyzós változatnál is könnyen lendületet veszünk a derék elforgatásával. Így azt is elmondhatjuk, hogy ezeknél a típusoknál nem is akkor hagyjuk abba a sorozatainkat, mikor a széles hátizmunk fárad el, hanem akkor, amikor a derekunk. Tehát nem jók.

Ez nem így van a fordított evezéseknél, ahol ha egyenesen tartjuk a hátunkat és kihúzzuk magunkat, a derék nem fog besegíteni a mozdulat során. Ezeknek a függeszkedve történő változata egy természetes mozgástartományt tesz lehetővé a karok számára. Én gyűrűvel szoktam csinálni, de biztos tökéletesen működik TRX-szel is. Ha növelni akarjuk az ellenállást, előbb változtassunk a szögön, azaz a lábunk elhelyezésén, melyet akár meg is emelhetünk. Ha ez megtörtént, jöhetnek a súlyok: súlytárcsák a mellünkre, vagy súlymellény.

5. TOLÓDZKODÁS GYŰRŰN

Elsődleges célpont: tricepsz és a mellizom alsó része
Másodlagos célpont: elülső vállizom és széles hátizom
Helye: 3. szuperszett (kar), 1. gyakorlat (toló)

A régiek azt mondták, két gyakorlat kell a bomba tricepszekhez: tolódzkodás és bármilyen fej fölött történő karnyújtás. Utóbbi az ülve nyomás során már megvolt. Előbbinek pedig a harmadik szuperszettben van helye. Nem tudom hangsúlyozni, hogy ez az egy gyakorlat mennyire elegendő a tricepsz megedzéséhez. Gyakoroljátok és meglátjátok, milyen igazam van!

Gyűrűn történő változat: ha valaki már jól tud tolódzkodni, egy idő után rájön, mennyire kényelmetlen 30-40 kilónál nagyobb súlyokat a derekára akasztani. A gyűrűn történő tolódzkodásnál sokkal kevesebb súllyal el lehet érni ugyanazt a hatást a stabilizálás gyakorlásának köszönhetően. Ez nagyjából olyan, mintha rúdról kézi súlyzóra váltanánk egy másik gyakorlatban. Annak, aki még nem próbálta, előfordulhat, hogy saját testsúllyal is nehézséget okoz. Meg kell szokni, aztán bátran lehet gyakorolni.

A titok: a hátat kihúzva kell csinálni! A lenti holtponton nem szabad felhúzni a vállakat - itt is kihúzva kell tartanunk magunkat. Úgy tűnhet, így kisebb a mozgástartomány, de ettől nem kell tartani. Koncentráljunk kizárólag a tricepszre és a mellizom alsó részére!

Masszív tricepszet akartok? Tolódzkodjatok!

6. BICEPSZ HAJLÍTÁS FERDE PADON

Elsődleges célpont: bicepsz
Másodlagos célpont: -
Helye: 3. szuperszett (kar), 2. gyakorlat (húzó)

Ez az egyetlen izolált gyakorlat a rutinban. Egy darabig az alsó fogásos húzódzkodást alkalmaztam helyette, mivel az egy összetett gyakorlat. Mégis, be kellett látnom, hogy ez a gyakorlat a leghatásosabb a bicepsz edzésére. Ennek oka, hogy a lehető legnagyobb mértékben nyújtja a bicepszet, ami kell az edzés során keletkező mikrorepedések mennyiségének maximalizálásához. Steve Reeves egy idő után semmilyen más bicepsz hajlítást nem végzett, csak ezt. Szerinte ez az egy elegendő a tökéletes bicepsz eléréséhez. Úgy érzem, igaza van. Amúgy mindenki nagyon imádta, akinek megmutattam. Én is szeretem. Igazi old school cucc. Nem kell több érv ahhoz, hogy visszakerüljön a gyakorlatsorba. Amúgy is ott volt már a legelején is.

Mire figyeljünk? Több dologra is. Bicepsz hajlítást nagyon könnyű rosszul csinálni, vagyis úgy, hogy ne legyen túl hatásos és eredményes. A ferde padban nagyon jó, hogy lehetővé teszi a derékból indított lendítés kiiktatását. Ezt használjuk is ki! A fejünket végig hajtsuk hátra és nyomjuk a padhoz! Ez a bicepsz további nyújtását teszi lehetővé. A két súlyzót végig úgy tartsuk, mintha egy egyenes rudat tartanánk a kezünkben (nem francia rudat!)! A súlyzót úgy fogjuk meg, hogy a kisujjunk érintkezzen a belső súlytárcsával (Steve Reeves valójában ezt a fogást alkalmazta, de a leírását szinte az egész világ fordítva értelmezi)! Így a súly eleve helyes tartásba húzza a kezünket. Ha lehetőségünk van rá, súlyozzuk a súlyzót féloldalasan, azaz a külső oldalra helyezzünk több tárcsát! Az alsó holtponton teljesen(!) nyújtsuk ki a karunkat! A könyökünk mögé képzeljünk egy falat, amihez végig hozzá kell simulnunk, tehát karhajlítás közben minimális mennyiséget se mozdítsuk előre a felkarunkat! A formára pedig különösen ügyeljünk: a lehető leglassabb negatív, lent pedig zéró pihenés!

Beng!

7. BOLGÁR OSZTOTT GUGGOLÁS

Elsődleges célpont: combfeszítő
Másodlagos célpont: combhajlító, vádli és alsó hátizom
Helye: 4. szuperszett (láb/core), 1. gyakorlat (toló)

Ha lábedzés, akkor guggolás. Ha guggolás akkor pedig rúd!… Vagy mégsem? Nekem az a bajom a rúddal, hogy az előnyei egyben a hátrányai is. Irdatlan súlyok megmozgatását teszi lehetővé és iszonyat tömegekkel tudjuk a testünket sokkolni általa, de én ezt annyira nem szeretem. Vagyis szeretem a nagy súlyokat, a nagy súlyos edzés elkötelezett híve vagyok. De a guggolásnál a nagy súly tényleg kegyetlenül nagy tud lenni. Közben meg azt veszem észre, lehet, hogy nem is azért hagyok abba egy sorozatot, mert a lábam fáradt el, hanem a derekam. Tehát a lábamban még marad erő, pedig elvileg annak edzése lenne az elsődleges cél.

A bolgár osztott guggolás során sokkal kevesebb súllyal elérhetjük ugyanazt a hatást, mivel egy lábra nehezedik minden súly. Ha csak saját testsúllyal csináljuk, már úgy sem könnyű. Szerintem ez nagyszerű! Ahogy az is, hogy végig kell egyensúlyozni a kivitelezés során, ami azt jelenti, hogy még több izomszövetet dolgoztat meg. A hátsó láb pozíciója miatt jut munka a combhajlítónak is. Az is egy előny, hogy csak megragadunk két kézi súlyzót és már kezdhetjük is. Az elmúlt időszakban nagy híve lettem ennek a gyakorlatnak és mindenkinek csak ajánlani tudom.

Mire kell figyelni? Először is arra, hogy mikor behajlítjuk az elülső lábunkat, a térdünk legfeljebb egy minimális mértékben kerüljön a lábujjunk elé! Fontos, hogy a térdünk végig a lábfejünkkel egyvonalban legyen! Teljes mértékben ereszkedjünk le és a súlypontunkat végig az elülső lábunkon tartsuk - hiszen a toló munkát azzal végezzük. A hátunkat itt is - akárcsak a többi guggolásnál - egyenesen kell tartani, egy picikét előre dőlve. Ha végeztünk az egyik lábunkkal, egy kicsit pihenhetünk, mielőtt áttérnénk a másikra. Mindig kezdjünk a gyengébbel!

Azt hiszem, a lábamról még nem volt fent kép...

8. ÁTHÚZÁS KÉZI SÚLYZÓVAL

Elsődleges célpont: derék (vékonyítás)
Másodlagos célpont: bordakosár (növelés), széles hátizom, mellizom és tricepsz
Helye: 4. szuperszett (láb/core), 2. gyakorlat (húzó)

Az áthúzásról külön cikket is írtam már. Vele kapcsolatban a lényeg: felejtsétek el a hasizom gyakorlatokat! Azokkal csak vastagítjátok a derekatokat! Kockáitok nélkülük is lesznek. Csak jól kell étkeznetek hozzá.

Az elmúlt 2 évben 0 hasizom gyakorlatot végeztem

A keskeny derékhoz áthúzásokat kell végezni - Steve Reeves és kortársai mind ezt tették, hogy elérjék a kívánt V-alakot. Hittek abban, hogy a padon keresztbe végzett változat a súlyzó leeresztése során történő csípőleeresztéssel és a megfelelő légzéssel a derék vékonyításához vezet. Az volt az elméletük, hogy ugyanez a bordakosarat is képes növelni. Maga a mozdulat a húzódzkodáshoz hasonlatos, tehát a széles hátizmot és a mellizmot is edzi. Végig enyhén hajlított karral kell végezni. Az áthúzás egy igazi tricepsz gyakorlatnak is tekinthető, de fontos, hogy az alsó holtponton se hajlítsuk tovább a karunkat! Az áthúzást a régiek szinte mind guggolással szuperszettben végezték, mert úgy tartották, igazán azzal együtt hatásos. Mit mondjak még?

Működik

Az áthúzás után mindig gyakoroljátok a vákuumot! Fújjatok ki minden levegőt a tüdőtökből, majd teljesen húzzátok be a hasatokat és számoljatok tízig! Először csináljátok meg állva, aztán pedig négykézláb, a gravitáció ellenében is.

Legyetek türelemmel, nemsokára több tartalommal is jelentkezem. Egy egész rendszert építettem az Ezüst nyolcasra. Amit fentebb írtam, csak ízelítő. Addig is kövessétek az igazi aranykor, a ’40-es, ’50-es évek testépítőit, toljátok a Herkulesi diétát és meglátjátok, eléritek a céljaitokat.

Kellemes edzést kívánok! ;)


Abszolút kezdőknek, akik még nem tudnak húzódzkodni, tolódzkodni, illetve szabályos bolgár osztott guggolásokat végrehajtani, Bronz nyolcas edzéstervemet javaslom:

Bronz nyolcas kezdő teljes test edzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése