2016. február 12., péntek

SZÁLKÁSÍTÁS

Múlt hét szerdán, február 3-án komoly szálkásításba kezdtem. 2756-nak számoltam a napi kalóriaégetésemet (TDEE), aminek a 80%-át, 2205kcal-t tervezem elfogyasztani mindaddig, amíg el nem érem a 8%-os testzsírt (amit kezdésnél lehet, hogy kicsit felfelé kerekítve nem túl hízelgő 15%-osnak állapítottam meg). A diéta során ezek a számok nyilván változni fognak, de nem tervezem, hogy minden nap újrakalkulálom őket. Inkább kéthetente.

Steve Reeves a '40-es évek végén, a versenyei előtt természetesen igyekezett definiáltabbá tenni magát, de nem számolta a kalóriákat. Ő ilyenkor csak megnövelte az edzései intenzitását, mert amúgy is jó kondíciónak örvendett. Kortársai sem tömegeltek, meg szálkásítottak, mint a mai testépítők. Ők egy állandó jó formára törekedtek, ami lehet, hogy nem volt olyan szálkás, mint a mai versenyzőké, de nem is voltak felzsírosodva sosem pár keményebb, tömegeléssel eltöltött hónap után. Az ő idejükben amúgy sem volt cél az extrém definíció. Inkább az egészséges megjelenést részesítették előnyben, aminek része volt, hogy egy kevés zsírtól picit bizony teltebbnek látszódtak az izmaik.

George Eiferman

A '70-es években már más idők jártak. Arnold a megmérettetései előtti utolsó három hetet szigorú diétával töltötte. Ennyi időt szánt szálkásításra minden versenyt megelőzően. És ennyi elvileg elegendőnek is bizonyult akkoriban. Nyilván - mint tudjuk - neki már egyéb szerek is rendelkezésére álltak, amiket használt is.

Manapság az elit tagjai több hónapig szálkásítanak és meg sem állnak minimum 4-5%-os testzsírig, ami már elvárás. Én ezt egyáltalán nem tartom egészségesnek, sem követendőnek, na de hát ilyen az élsport.

A kérdés csak az, hogy vajon számomra elég lehet-e 3 hét a célom eléréséhez? 83.4kg-ról indultam és már 81.2kg-nál járok. Ez 2.2kg 9 nap alatt. Nem rossz, igaz? Mindig jó érezni, hogy a becsületesen betartott diéta milyen működőképes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése