2016. szeptember 28., szerda

KÉT NAPOS TELJES TEST EDZÉSTERVEM

Régebben az első számú edzéstervem, az Ezüst nyolcas művelésekor minden gyakorlatból három sorozatot végeztem. Ahogy egyre följebb mentem a súlyokban és közeledtem a természetes fizikai határaimhoz, ez a mennyiség kezdett soknak tűnni. Pláne, hogy akkoriban még 4-6-os ismétlésszámmal dolgoztam, ami még brutálisabb súlyokat jelentett. Annak érdekében, hogy rövidebb edzéseim legyenek, kidolgoztam egy két napból álló, felváltott gyakorlásra szánt teljes test edzéstervet. Mivel többen is jeleztétek, hogy némi változatosságra vágytok, ezt most megosztom veletek.

(Megjegyzés: ez az edzésterv a blogom indításakor már fent volt, most csak előkukáztam, hátha kipróbálná az is, aki még nem olvasott róla)

AZ EDZÉSTERV LOGIKÁJA RÖVIDEN

- Ugyanúgy működik, mint bármelyik teljes test edzés - hetente háromszor, minden másnap végzendő. A két napot váltogatni kell.

- Mind a két napot úgy terveztem meg, hogy önmagában is megállja a helyét, ergo tényleg az egész testet átedzi. Meggyőződésem, hogy pusztán az egyik nap gyakorlása önmagában elegendő nagyszerű eredmények eléréséhez, de a két nap azért kiegészíti egymást és együtt a leghatásosabb.

- Mind a két nap kettő toló gyakorlatot tartalmaz felsőtestre, melyek mindkét esetben körülbelül 45°-ot zárnak be egymással. Az egyik páros az egyenes pados fekvenyomás és az Arnold-nyomás, a másik pedig a ferde pados fekvenyomás és a tolódzkodás. A négy együtt lefedi mind a négy fő irányt.

- Mindkét nap tartalmaz húzódzkodást, de csak egyfajtát.

- Mindkét nap fekvenyomás-húzódzkodás szuperszettel indít, mert ezek a gyakorlatok kívánják meg a legtöbb energiát.

- Az oldalsó váll az egyik nap egy toló gyakorlattal, az Arnold-nyomással van célba véve, a másik nap pedig egy húzó gyakorlattal - enyhén döntött törzsű evezéssel.

- Az utolsó gyakorlat mindkét nap a derekat hivatott nyújtani (áthúzás és lábemelés).

ELŐNYEI AZ EZÜST NYOLCASSAL SZEMBEN

- Változatos. Nem minden nap ugyanaz.

- A kevesebb gyakorlat miatt jobban lehet összpontosítani egy-egy feladatra.

- Helyet kapnak benne olyan gyakorlatok, melyek nem férnek bele az Ezüst nyolcasba - fekvenyomás egyenes padon, bicepsz hajlítás ferde padon, felhúzás és lábemelés.

- Erőnövelés szempontjából brutálisan hatékony. Soha nem voltam olyan erős, mint mikor ezt gyakoroltam. Mivel nem mindig ugyanúgy nyomtam fekve, vagy húzódzkodtam, nagyobb súlyokkal tudtam dolgozni. A 4-6-os ismétlésszám is rátesz erre egy lapáttal.

HÁTRÁNYAI AZ EZÜST NYOLCASSAL SZEMBEN

- Egy edzésen belül kevés a változatosság. Az Ezüst nyolcas izgalmasabb, még ha ugyanazt a gyakorlatsort is csinálja mindig az ember.

- Nem eredményez olyan esztétikus külsőt, mint az Ezüst nyolcas. Ez főleg azért van, mert nem jut benne idő minden alkalommal vállra nyomásra, illetve kevesebb hangsúlyt kap a ferde pados fekvenyomás, ami szerintem a legjobb alakformáló gyakorlat.

Ez jobb, ha nem marad ki egy edzésből sem

- A 4-6-os ismétlésszám idővel kicsinálja az embert, ha eléri a természetes korlátait. Én eljutottam oda sima fekvenyomásban, hogy a háromból legalább kétszer belenyomtam hatot a 120 kg-ba (de nem bírtam kipréselni magamból a hetedik ismétlést, amitől függetlenül felmentem 125 kg-ra, de abba - ahogy várható volt - nem bírtam belenyomni négyet, csak hármat). Ennek a rengeteg súlynak (nekem ez rengeteg - 75 kg vagyok) az állandó megragadása idővel egyre több fájdalommal járt, és belefásultam. Egy gyomorvírus aztán annyira legyengített, hogy nem is volt kedvem visszatérni ehhez az edzéstervhez (lehet, ha ez nincs, még mindig ezt csinálom és +5 kg izom van rajtam?).

Így kell jegyzetelni mindent

Az utóbbi zavaró tényezők miatt váltottam vissza az Ezüst nyolcasra, ám gyakorlatonként már csak 2 sorozattal és könnyebb súlyokat jelentő, 6-8-as ismétlésszámmal (+ már csak kézi súlyzóval nyomok fekve). Ez 16 sorozatot jelent edzésenként - kettővel kevesebbet, mint amit az osztott edzés során végeztem, illetve nyolccal az Ezüst nyolcas korábbi verziójához képest. Nem bánnám, ha ezt még le lehetne csökkenteni 9-12-re, de egyelőre inkább nem! :)

Viszont lássuk a két napos teljes test edzéstervemet, melynek megalkotásakor igyekeztem kreatív lenni, így a két rám legnagyobb hatással bíró testépítő számomra kedvenc filmes szerepeiről neveztem el gyakorlatsorait. A programot hívhatjuk Kard és szandál edzéstervnek (Amerikában sword & scandal filmeknek hívják a félmeztelen izompacsirtás, kardozós filmeket).

„A-nap"

„B-nap"

2 megjegyzés:

  1. Ez is jól hangzik,bár én most,hogy újból elkezdtem edzeni az általad leírt ezüst nyolcas alapján,úgy hogy jegyzetelek is a terembe,amit egyébként rajtam kívül senki,így azt kell hogy mondjam tökéletes terv. Kíváncsi vagyok,hogy meddig jutok vele. És végül de nem utolsó sorban nagyon jó és tanulságos a blogod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, örülök, hogy belevágsz az Ezüst nyolcasba. Szerintem is tökéletes, különben nem ezt csinálnám. :) :P

      Ne zavarjon, ha a teremben egyedül te jegyzetelsz. Ez azt jelenti, egyedül te csinálod jól!

      Bízom benne, hogy hasznodra válik a blog olvasása!

      Törlés