2016. április 23., szombat

EZÜST NYOLCAS - AZ EDZÉSTERV, AMIVEL MEGALAPOZTAM A FIZIKUMOMAT

Figyelem! Az Ezüst nyolcas végleges változata itt érhető el:

Ezüst nyolcas 2017

Mióta átálltam teljes test edzésre, két meghatározó edzéstervem volt. Egy két napos, váltogatandó és egy minden második napon változatlan formában művelendő gyakorlatsor. Utóbbi az Ezüst nyolcas, amit Svarci Arany hatosa alapján neveztem el.

Az egész teljes test edzést az Arany hatossal kezdtem, melynek átláthatóságába, kiegyensúlyozottságába azonnal beleszerettem. Anélkül, hogy kipróbáltam volna, tudtam, hogy működni fog. És működött is! Mióta belevágtam, eszem ágában sincs leállni a teljes test edzésről.

Az Ezüst nyolcas a saját feladatsorom, ami nagyban hasonlít a mester listájára. Gyakorlatilag ez az Arany hatos egy kicsit továbbgondolva, de nem túlbonyolítva, mert igyekeztem megőrizni az előd letisztultságát, ami a legnagyobb erénye annak. Összeállításában nagy hatással voltak rám Steve Reeves tanításai is, így a változtatások többnyire az ő iránymutatásain alapulnak. Az Ezüst nyolcast apróbb módosításokkal legalább egy évig alkalmaztam, mielőtt átálltam volna az A és B napból álló teljes testes edzéstervemre. Elvitathatatlan, hogy az izomzatom és erőm javát ezzel szereztem meg. Alig egy hete éreztem, hogy itt az ideje visszatérnem hozzá.

Bő másfél év teljes test edzés után

Az egész nagyon hasonlít a két napos edzéstervem mindkét napjára. Mindkettőben 12 munkasorozatot végzek felsőtestre, mielőtt rátérnék a deréktájékra, illetve az alsótestre, de ezt az előbbiben 4 gyakorlattal (2 toló és 2 húzó), az utóbibban pedig 6 gyakorlattal (3 toló és 3 húzó) érem el. Nyilván ennek függvényében változnak a sorozatszámok is (3 helyett csak 2). Az egész edzés a több gyakorlatnak köszönhetően változatosabb és kényelmesebb.

Számomra fontos, hogy az edzőteremben töltött időt üresjáratok nélkül, maradéktalanul hasznosan töltsem. Ehhez tökéletesek a szuperszettek, melyeknek számos egyéb előnye is van. Míg az egyik izom pihen, a másik dolgozhat. Az egyik gyakorlat a másik nyújtása és vice versa. Az adott testrészben oda-vissza felpezsdül a vérkeringés, ami jótékony hatással van az izom fejlődésére. Ezért az Ezüst nyolcas tulajdonképpen 4 szuperszettet jelent.

Nyilván az egész csak akkor működik, ha minden edzésen, következetesen emeljük a súlyokat. Tehát ha egy adott súllyal 8-nál több ismétlésre vagyunk képesek, legközelebb, a gyakorlat jellegétől függően, 1-5 kilóval emeljük a súlyt! Mennie kell 6-nak belőle! Törekedjünk a fejődésre! Kevesebbet soha ne csináljunk, mint legutóbb! Ami egyszer már ment, az a minimum. Mindig, mindent jegyzeteljünk, különben hiába várjuk az eredményt! Ne feledjük, annyira vagyunk izmosak, amennyire erősek! Az pedig, hogy mennyire vagyunk erősek, súlyokban mérhető.

Mivel ez egy változatlan formában, minden második nap művelendő gyakorlatsor, magától értetődő, hogy az egész testet maradéktalanul átedzi. Így semmi sem marad ki belőle. Azt a 8 gyakorlatot tartalmazza, melyek művelése elegendő egy igazán impozáns, klasszikus fizikum felépítéséhez. Akár hiszitek, akár nem.

Nézzük, mik alkotják az Ezüst nyolcast!


1. SZUPERSZETT

FEKVENYOMÁS FERDE PADON, KÉZI SÚLYZÓVAL

A ferde padon kivitelezett mozdulat a mellizom felső részét célozza, melynek feledzése a legfontosabb egy telt mellizom eléréséhez. Sok kezdő testépítő kizárólag egyenes pados fekvenyomásokra támaszkodik, ami általában meg is látszik rajta. A profik mindig nagyobb hangsúlyt fektetnek a ferde pados változatokra!

Bármilyen gyakorlatról van szó, a nehezebb általában jobbnak is számít. Kézi súlyzóval pedig sokkal nehezebb fekvenyomni, mint rúddal. Pláne ferde padon! Kézi súlyzóval kevesebb súly kinyomására vagyunk képesek, mivel sok erő elmegy a stabilizálásra. Viszont ebből magától értetődik, hogy nagyobb szerep jut a stabilizáló izmoknak, amik jobban fejlődnek ezáltal. A kézi súlyzós fekvenyomás két legnagyobb előnye azonban az, hogy nagyobb mozgástartományt járnak be a karjaink és ezáltal jobban meg tudjuk nyújtani, illetve feszíteni a mellizmunkat, valamint, hogy kiegyensúlyozott fejlődést eredményez mindkét oldalunkon. A gyakorlat egy picit izgalmasabb is, mint rudas társa, mivel a súlyzókat nehezebb kezdő pozícióba juttatni. A térdünkről kell felrúgnunk őket, hogy elkezdhessük a sorozatot.

Nekem a kézi súlyzós változat a kedvencem

A rudas változat előnye a nagyobb súlyok alkalmazása. A nagyobb súly nagyobb erőt, a nagyobb erő pedig több izmot jelent. Így ha van edzőpartnerünk, aki tud minket biztosítani, célravezetőbb a súlyzótárcsák pakolását választani. Hiába imádom a kézi súlyzókat, inkább ajánlom először a jó öreg rúd megragadását. Főleg kezdőknek, akiknek a stabilizálás és a helyes forma még gondot jelenthet.

Egy gyakorlat mind felett

A kézi súlyzót egyébként nagyszerűen szimulálják a Hammer Strength gépek, melyekből a legtöbb edzőteremben létezik olyan, amelyik a mellizom felső részét célozza. Ezeknél is külön mozoghat a két kezünk szintén nagy mozgástartományban, ám nagyobb súlyokkal, mintha kézi súlyzókat alkalmaznánk. Bár nem vagyok a gépek nagy híve, inkább a szabad súlyos gyakorlatokat részesítem előnyben, ezt a masinát különösképpen kedvelem.

Phil Heath mindig Hammer Strength gépen edzi a mellét

HÚZÓDZKODÁS SZÉLES FOGÁSSAL

A húzódzkodás legnehezebb változata, de ez célozza leginkább a széles hátizmokat, amik a mutatós V-alakot eredményezik. A felső fogás talán a leghatékonyabb brachialis/alkar gyakorlattá teszi. Ez az egy mozdulat elegendő egy komoly hátizom kialakításához. Még a hátsó vállizmunkat is igénybe veszi. Vertikálisan nyújtja a mellizmot, melyben ilyen irányban is feszülnek izomrostok. Nem véletlen, hogy húzódzkodás után jól bedurran a mellizmunk. A végzése közben arra figyeljünk, hogy ne karból, hanem hátból dolgozzunk! Koncentráljunk a lapockák összehúzására! A lehető legszélesebb fogást alkalmazzuk! Ne lengjünk előre-hátra és a térdünket se húzzuk fel! Ha az előírt mennyiségnél több megy, ne felejtsünk el súlyokat aggatni magunkra! Ha valaki nem képes saját testsúllyal legalább 4 ismétlésre, az alábbi cikket ajánlom a figyelmébe:

Feledzés húzódzkodásokhoz

Ezzel az egy gyakorlattal brutális hátat lehet építeni

2. SZUPERSZETT

ARNOLD-NYOMÁS

A vállunknál sem árt, ha szimmetriára törekszünk, ehhez pedig nem a rúd a legtökéletesebb eszköz. A rudat azért sem kedvelem, mert ha vele végzünk vállra nyomásokat, folyamatosan előre-hátra kell billegetnünk a fejünket. A kézi súlyzót pedig annyira hátul tudjuk tartani, amennyire csak bírjuk, anélkül, hogy a fejünk zavarna bennünket. Ez, az egyébként nyak mögüli nyomásokra jellemző pozíció pedig azért fontos, hogy jobban célba vegyük az oldalsó vállizmunkat, amit hiszem, hogy akár kizárólag vállra nyomásokkal is fel lehet edzeni. Sőt, leginkább azokkal lehet! Ha megvizsgáljuk az Arnold-nyomást, láthatjuk, hogy a mozdulat első felében a felkarunk ugyanazt a pályát járja be, mint egy oldalemelés során, csak sokkal nagyobb súlyt használunk. A széles oldalsó vállizom a klasszikus fizikum legfontosabb eleme, szóval muszáj kiemelt hangsúlyt fektetni rá. Az Arnold-nyomást egyébként azért tartom jobb gyakorlatnak a sima kézi súlyzós vállra nyomásnál, mert nagyobb mozgástartományt eredményez - egészen mélyről kell indítanunk a karunkat. Érdemes teljesen leejtenünk a súlyokat, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a feladatból. Ne lökjük ki őket teljesen, mert ha kiakasztjuk a karunkat, a vállunkban megszűnik a feszültség! A felső holtponton picit döntsük befelé a súlyzókat! Bár az Arnold-nyomással valamivel kisebb súlyok kinyomására leszünk képesek, javaslom, hogy akkor is nagy súlyokkal dolgozzunk! Erre kevesen esküsznek - én sem szoktam másokat látni, akik 30-35 kilókkal nyomkodnának Arnoldokat a fejük fölé, de bízzatok bennem, ez a legjobb dolog, amit egy mutatos vállizomért tehetünk!

Próbáljátok ki nagy súlyokkal!

HÚZÓDZKODÁS ALSÓ FOGÁSSAL

A bicepszem szinte állandó jelleggel le volt mindig maradva a többi izmomhoz képest. Mindig kerestem a megoldást erre a problémára, és hát hamarabb is rájöhettem volna! Minden teljes test edzésem szinte kizárólag összetett gyakorlatokra korlátozódott. Egyetlen testrészre végeztem izolált feladatokat: bicepszre - bicepsz hajlításokat. És még csodálkoztam, hogy nem volt olyan fejlett a bicepszem, mint mondjuk a vállam, vagy a tricepszem. Ha ezeknél tökéletesen bevált a vállra nyomás és a tolódzkodás, miért közelítettem meg más logikával a bicepszemet? Ja, egyébként tudom - mert a bicepszre egyetlen összetett gyakorlat létezik, a húzódzkodás alsó fogással, amire korábban nem jutott erőm az előtte végzett felső fogásos húzódzkodások miatt. Akkor miért nem kezdtem alsó fogással? Mert széles felső fogással jobban célba tudom venni a hátizmomat, ami nagyobb és fontosabb terület. De ennél is fontosabb, hogy a fel fogásos húzódzkodás az egyetlen, amivel igazán fel tudom hozni az alkaromat és a brachialisomat. Nagy súllyal ugyanis szerintem képtelenség szabályos felső fogásos bicepsz hajlításokat végezni. Ugyanez a hagyományos bicepsz hajlításokra nem vonatkozik, amik így maradtak a felső fogásos húzódzkodással párosítva. Azáltal viszont, hogy már csak 2 sorozatot végzek minden gyakorlatból, marad erőm kétféle húzódzkodásra is. 4 nagy súlyos húzódzkodásra még képes vagyok egy edzésen. Most várom az eredményeket.

Ettől olyan bicepszetek lehet, mint egy görög istennek

3. SZUPERSZETT

TOLÓDZKODÁS RÚDON

A rúdon kivitelezett tolódzkodás a leghatékonyabb gyakorlat, amivel méretes tricepszeket növeszthetünk. Ez azért is fontos, mert ha nagyobb karokat szeretnénk, tudnunk kell, hogy azoknak a tricepsz teszi ki a kétharmadát! A bicepsz a felkarunknak csupán egyharmadát képezi, mégis a legtöbben szinte csak vele törődnek. A tolódzkodással maximális mértékben feszítjük a tricepszet, melynek mindhárom fejét egyszerre célozhatjuk ezzel a gyakorlattal. A rúdon kivitelezett változat egyébként összehasonlíthatatlanul jobb alsó mellizom gyakorlat, mint a döntött pados fekvenyomás. A ferde padon kivitelezett fekvenyomással párosítva maradéktalan mellizom edzést tesz lehetővé. Ezen két gyakorlat mellett egyébként nyugodtan mellőzhetjük az egyenes pados fekvenyomást. A tolódzkodás igénybe veszi a hátizmot is, ami minden mellgyakorlatnál stabilizáló izomként funkcionál. Sok tolódzkodás után látványosan fejlődni fogunk fekvenyomásban is. Akinek nem megy a tolódzkodás rúdon, saját testsúllyal, az gyakorolhatja padon, emelt lábbal a mozdulatot. Akinek viszont az előírt mennyiségnél több megy, az folyamatosan nehezítse a feladatot további súlyokkal!

„A felsőtest guggolása"

EVEZÉS KÉZI SÚLYZÓVAL

A vállra nyomás után nincs is jobb gyakorlat vállra, mint egy szabad súlyos evezés! Mi, hogy evezés vállra? De hiszen az egy hátizom gyakorlat! Ez így is van. De a legjobban ez dolgoztatja meg a hátsó vállizmot. Sőt, egy kutatás kimutatta, hogy a leghatásosabb oldalsó vállizom gyakorlat pedig a mély evezés, melyet nem vízszintes, hanem 45°-os szögben végzünk. Eleve igyekszem kizárólag összetett gyakorlatokra és nem izoláltakra támaszkodni, mert nagyobb súly használatát teszik lehetővé és egyszerre több izom mozog a kivitelezésükkor, így a vállaimra vállra nyomásokon és evezéseken (egy toló, egy húzó mozdulat) kívül nem is végzek mást. A széles, vagy vállszéles fogású állig húzás az evezésnél egyébként jobban célozza az oldalsó vállizmot, de kényelmetlen pozícióba helyezi a csuklót és jóval kisebb súlyokkal is enged dolgozni. Ami a kézi súlyzós evezés mellett szól a rudas változat ellenében, hogy mivel az egyik kezünkkel kitámasztjuk magunkat, a derekunk kevésbé van veszélynek kitéve. Húzódzkodással kombinálva, evezéssel félelmetes hátizmokat növeszthetünk. A felsőtestet a fentebb említett oknál fogva ne vízszintesen, hanem 45°-ban tartsuk! Ügyeljünk a helyes formára, az egyenes hátra, és ne fordítsuk a derekunkat a gyakorlat közben!

Ennyire elég megdönteni a törzset

4. SZUPERSZETT

GUGGOLÁS KÉZI SÚLYZÓVAL

Egy igazi teljes test edzés végéről nem maradhat le a láb, melyre mi mást csinálnánk, ha nem guggolást? Azonban van egy másik gyakorlat is, ami legalább ilyen fontos: a felhúzás, ami kell a csuklyás izmunk feledzéséhez (miket írogatok, mi? :) ). Na most egy edzésen a kettő közül csak az egyiket tudjuk igazán lelkiismeretesen csinálni, mert mindkettő nagyon igénybe veszi az alsó hátizmunkat, illetve a derekunkat. Ez pláne így van, ha minden második nap ugyanazt a gyakorlatsort szeretnénk lenyomni. A kézi súlyzóval kivitelezett guggolás egy hibrid művelet, ami tulajdonképpen ezt a kettő alapgyakorlatot - a guggolást és a felhúzást kombinálja. Legalább annyira célozza a combokat, mint a rudas guggolás, de nagy súly földről történő megemelését is lehetővé teszi. Ráadásul könnyebb kézi súlyzókat előkészíteni, mint egy rudat felszerelni kellő mennyiségű tárcsával. Figyelőre sincs szükségünk. A súlypont elhelyezkedése miatt biztonságosabb a derekunkra nézve, mint egy hagyományos felhúzás. Nyilván a formára vigyáznunk kell - végig egyenes háttal tartsuk magunkat! Javaslom, hogy helyezzünk egy deszkát a sarkunk alá - ahogy Steve Reeves is tette a guggolásai során.

Erre a változatra gondolok

ÁTHÚZÁS KÉZI SÚLYZÓVAL

Ha egy alsó hátizom gyakorlathoz keresnénk inverz mozdulatot, itt elvileg egy hasizomgyakorlatnak kellene következnie, mondjuk egy felülésnek, amire azonban nem kerül sor. A hasizomgyakorlatok ugyanis belülről szétfeszítik a deréktájékot és ezáltal vastagítják azt. Ha a hasizmunkat növeljük, attól sem lesz keskeny derekunk. Márpedig nekem fontos, hogy keskeny derekam legyen, mert egy klasszikus fizikum elérésére törekszem, melynek része a V-alakot kihangsúlyozó keskeny derék. Egy igazi testépítő ezt az egy testrészét nem növeli, hanem jelentékteleníti. Erre pedig a legkíválóbb gyakorlat, az áthúzás, amit már száz évvel ezelőtt is guggolásokkal szuperszettben végeztek. Az áthúzás nyújtja a derekat, tágítja a bordakosarat, segít a légzésünk javításában, edzi a széles hátizmunkat, a mellizmunkat és a legjobb mozdulat a fűrészizmok megdolgoztatására. Az a meglátásom, hogy kézi súlyzóval, padon keresztbe végezve a leghatásosabb. Csak a vállunkat fektessük fel a szerre. A súly leeresztésekor érdemes leejtenünk a csípőnket, hogy maximális nyújtást tegyünk lehetővé. Kiemelten figyeljünk a légzésünkre is - annyira szívjuk és fújjuk ki a levegőt, amennyire csak bírjuk! Minden sorozat után gyakoroljuk a vákuum pózt is!

Arnold tágitja a bordakosarát

Aki attól tart, hogy felülések nélkül nem lesz kockás hasa, ne féljen! A hasizmainkat ugyanis az összetett alapgyakorlatoknál - fekvenyomásnál, vállra nyomásnál, felhúzásnál, stb. - használjuk leginkább. A kockák pedig akkor fognak látszani, ha leégettük róluk a zsírt, amire elsősorban a diétát ajánlom, valamint a focit - mert az király! ;)

Én nem végzek hasizom gyakorlatokat

Tehát a lényeg: felsőtestre csupán 6 összetett alapgyakorlatot kell végeznünk, nincs szükség többre! Ez a három toló jellegű:

- Fekvenyomás ferde padon
- Vállra nyomás (Arnold-nyomás)
- Tolódzkodás

Ez pedig a három húzó jellegű:

- Húzódzkodás széles fogással
- Húzódzkodás alsó fogással
- Döntött törzsű evezés (kézi súlyzóval)

A deréktájék és a láb megedzésére guggolásokat (kézi súlyzóval), vagy felhúzásokat kell végezni, de áthúzással szuperszettben!

Akinek nincs vádlija, vádlizzon, vagy rendes férfi módjára menjen el focizni!

19 megjegyzés:

  1. Ez jó ez az edzésterv! Most épp beteg vagyok, de ezt hétfőn ki fogom próbálni... Ha ilyen szuperszetteket csinálsz, ennek kardiora is kell vinni valamit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teremben sosem kardiozok. Főleg, mert unalmasnak tartom. :) Ha mégis csinálnám, akkor változó tempóban szobabicikliznék 10 percet az edzés elején (fél perc magas intenzítás, fél perc könnyebb intenzitás váltogatva).

      Egyébként H-Sz-P edzek. K-Cs focizom. Rendes 90 perces meccseket. Az elég kardio. :)

      Törlés
    2. Az igen.:) Én nem szerettem sose focizni, csak az amerikait..:D A teremben kardio az rohadt unalmas, mi minden edzés elején szoktunk 8 percet vagy 100 kalóriát, de utálom mint a szart... nekem van egy bejáratott futóútvonalam, ami ultraintenzív kardioedzés egy kb 30 fokos lejtőn fölfelé, meg egy jó nagy bicajútvonalam, ami egy nagy bevásárlóközpont mellett visz el, ahol röhögök az embereken..:D:D

      Törlés
    3. Igen, az emelkedőt már mesélted. Nálam a kardio csak akkor működik, ha van előttem labda. Egyébként meg nem mozdulok. ;)

      Törlés
  2. Szia! A ezust nyolcas edzestervet lehet ugy is csinalni,hogy nem szuperszettben? Pl. megcsinalom a fekvenyomast ferde padon 2x8-10, es miutan vegzek a ket sorozattal, pihenek egy percet, es csak utana csinalom a huzodzkodast?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Üdvözöllek a blogon! :)

      Persze, hogy lehet. Nagy általánosságban a régiek sem szuperszetteztek (de azért igen :) ). Steve Reeves ideálisnak találta a kettesben való edzést, mert az az idő, ami alatt a partnere elvégezte a maga sorozatát - ez úgy 45-60 másodpercet jelentett, pont elegendőnek bizonyult a pihenésre. Utána azonnal átvette a súlyt (esetleg változtatta), majd végezte a sajátját. Mikor már két emberre kellett várnia, hogy újra sorra kerüljön, már túl soknak érezte a pihenést. Szerinte kihűlt és ezáltal csökkent az edzése hatékonysága, az egésznek az intenzitása. Két gyakorlat között mindig 2 perc pihenőidőt javasolt. Igyekezett tartani a súlyokat, de bizonyos esetekben muszáj volt csökkentenie őket a második, ill. a harmadik sorozatban (ő 3 sorozatot végzett gyakorlatonként).

      Az én meglátásaim:
      - Én addig szoktam pihenni minden sorozat előtt, míg annyira le nem nyugszik a légzésem, hogy teljes erőből bele tudok vágni a feladatba.
      - Egyszerű tapasztalatom, hogy a szuperszettezés hatásosabb. Mikor nem csináltam, belassult a fejlődésem, kevésbé tudtam emelni a súlyokat. Szándékosan kísérleteztem ezzel hosszú ideig.
      - Szuperszettezéssel nincs fölösleges idő. Pihenés helyett végzed a másik gyakorlatot (ami közben egyébként pihen az előtte megdolgoztatott izom). Kevesebb időt töltesz sokkal hasznosabban az edzőteremben. Előbb hazamehetsz.
      - Már leírtam a szuperszettezés előnyeit, de a legfontosabb, amiért igazán jónak tartom őket, hogy az antagonista mozdulattal mindig megnyújtjuk az előtte megdolgoztatott izmokat, ami kell a maximális eredmény eléréséhez.

      Egyébként úgy általában a harmóniának vagyok a híve, aminek része a teljes test edzés, ami által minden edzésen az egész testemben felpezsdül a vérkeringés. Része az étkezésem, melyben egyenlő időközönként egyenlő adagokat eszem. És része a szuperszettezés is, ami által az adott testrészben egyszerre oda-vissza megmozgatom az izmaimat. Gondolj csak bele, mennyivel másabb az, mikor egyszerre ég a bicepszed és a tricepszed, mikor a vér megölti az egész karodat és érzed, ahogy lezsibbad az egész - nem csak az egyik oldal, vagy az egyik rész!

      Törlés
    2. Koszi szepen a tartalmas valaszod.:))) Penteken kiprobaltam az ezust nyolcast es azt kell,hogy mondjam tetszik de meg van mit fejlodnom mert sajnos a felhuzas meg nem megy:((( max 2-3 szor tudom magam felhuzni. Egyebkent nem reg kezdtem el a testepitest vagyis tavaly szeptemberben. Szoval meg kezdo puding vagyok. Sajnos a genetikam se a legjobb mert nagyon konnyen hizok es jelen pillanatban ugy nezek ki mint egy majusi cserebogar fej,tor,potroh. A tobbit el tudod kepzelni.:))) En is a teljes test edzest csinalom mar egy honapja. Elotte osztottal szarakodtam de nem igazan jott be. Legalabb is nem mindegyik resze. Nagyon tetszik a blogod minden zeg-zugat atolvastam es sokat tanultam belole.:))) Arra gondoltam,hogy a pentekit kivaltom az ezust nyolcasra es igy legalabb tudom eroltetni a felhuzasokat.:))) Sot talan az egyenes rudas bicepszet is ki lehetne valtani mondjuk a csigas lehuzasra, mintha felhuzast csinalnek karra. Gondolom ezzel fel tudnam magamat erositeni a felhuzasra egy kicsit. Gondoltam leirom az en edzestervemet kivancsi vagyok a velemenyedre.:)


      Hetfo
      Bemelegites 8-10 perc /elipse gepen/
      Mell: Fekvenyomas ferde padon kezi sulyzoval 3x8-10
      Hat: Lehuzas csigan mellre 3x10
      Vall: Mellrol nyomas allva 3x10
      Bicepsz: Egyenes vagy francia ruddal 3x10
      Tricepsz: Csigas letolas egyenes ruddal
      Lab: Gugolas: 3x10
      Vadli

      Szerda
      Bemelegites
      Mell: Fekvenyomas egyenes padon ruddal 3x10
      Hat: evezes ruddal 3x10
      Vall: Oldal emeles kezi sulyzoval 3x10
      Bicepsz: egykezes bicepsz kezi sulyzoval 3x10
      Tricepsz: karnyujtas kotelel a fej felett 3x10
      Lab: Labhajlitas 3x10
      Vadli

      Pentek

      Bemelegites
      Mell: Fekvenyomas ferde padon kezi sulyzoval 3x8-10
      Hat: Lehuzas csigan mellre 3x10
      Vall: Mellrol nyomas allva 3x10
      Bicepsz: Egyenes vagy francia ruddal 3x10
      Tricepsz: Csigas letolas egyenes ruddal
      Lab: Gugolas: 3x10
      Vadli

      Törlés
    3. Csodálatos! :) Ilyennek kell lennie egy igazi edzéstervnek! :) Ha komolyan csinálod, mindig törekedsz a súlyok fokozatos emelésére, a gyakorlatok szabályos kivitelezésére, fejlődnöd kell! Ami a súlyfeleslegtől való megválást jelenti, muszáj hozzá megfelelően táplálkozni. Ez igaz az izomépítésre is! A megfelelő diéta talán hatékonyabb, mint a legjobb edzésterv. Bizonyára olvastad a "Herkulesi diéta" cikkemet. Abban mindent megtalálsz, amire szükséged lehet hozzá. A lényeg, hogy nagy jelentőséget tulajdoníts neki!

      Húzódzkodásokra való feledzés: adok egy tippet: lejtős, vagy egyenes padon könnyebb rúddal végezz edzésenként 3x15-20 áthúzást! Hajlíthatod is a könyöködet. Egy hétig csináld és próbáld meg újra a húzódzkodást! Írd meg, mit tapasztaltál! ;)

      Még egy módszer: fordított evezés - alulról megragadsz szélesen egy rudat és egyenes háttal (nem ejted le a feneked!) húzogatod fel magad. Nehezíteni lehet a rúd alacsonyabban történő elhelyezésével, majd a lábad megemelésével. Ez egy belépő az igazi húzódzkodásokhoz.

      Bicepsz: ha igazán célba akarod venni a bicepszedet, nagyon fontos, hogy alsó fogást alkalmazz! Akár rúdon, akár húzódzkodó állványon, akár kábeles fogantyún! Ha így végzel húzó gyakorlatot, vagy bicepsz hajlítást, nőni fog a bicepszed. Ha elforgatod picit a karodat, már nem feszül úgy a bicepsz. Mint a francia rúdnál, amit valóban kényelmesebb megragadni, de lényegesen kisebb a hatékonysága. Ez azért van, mert - bár kevesen tudják, de - a bicepsznek a kar elforgatása is a feladata.

      Én az előbbiek tükrében 3 húzó gyakorlatot javasolnék neked edzésenként: áthúzás rúddal, fordított evezés és bicepsz hajlítás rúddal, vagy kábeles lehúzás alsó fogással.

      Örülök, hogy tetszik a blog! Remélem, a segítségedre lesz a céljaid elérésében! A teljes test edzés a legjobb módszer alakformálásra. Viszont kitartónak kell lenni, mert csodák nincsenek. Nem 3 napig fog tartani. De ha valamiért keményen megdolgozol, annak egy életen át meglesz a jutalma.

      Törlés
    4. Ja és a genetikával kapcsolatban eszembe jutott Leroy Colbert videója Steve Reeves-ről:

      https://youtu.be/emVC3x4QIWQ

      Ha nem tudsz angolul, elmondom, mi van benne.

      Törlés
  3. Koszonom szepen a tippeket es a video linket. A heten beiktattam a programomba az athuzast.:) Regebben csinaltam neha de kezi sulyzoval. Igy ruddal erdekesebb es nehezebb is. Remeljuk a legjobbakat biztos hasznomra valik. Ahogy fentebb is irtam, beiktatom az ezust nyolcas edzestervet pentekre. Multhet penteken csinaltam eloszor. Tehat hetfon es szerdan csinalom a sajat kis programomat ami persze teljes edzesterv es penteken az ezust nyolcast. Ha eljutok arra a szintre,hogy legalabb nyolcszor fel tudom huzni magam szeles fogasban,akkor gondoltam atvaltok teljessen az ezust nyolcas edzestervre. Lenne egy kerdesem. Mennyi ideig csinaljam az ezust nyolcast? Ertem ezalatt hany honapig? Mert ugye ha megszokja a szervezet es az izomzat egy ido utan,akkor erdemes valtani es csinalni egy masik teljes edzesterv programot. Mondjuk azt amit eddig csinaltam.:))) Mit gondolsz errol? Olvastam az uj irasodat a Feledzes huzodzkodasokhoz. Nagyon jo kis cikk es tanulsagos! Orulok,hogy ra talatam a blogodra sokat tanultam belole mint kezdo hobby testepito.
    Jo lenne egyszer osszefutni es egy jot dumcsizni vagy egyutt edzeni egyszer-ketszer.:))) Bar jelen pillanatban ez egy kicsit nehezkes mert Norvegiaban lakom. Mondjuk decemberben utazom haza ket-harom hetre es ha esetleg neked is passzolna,en orulnek neki. Sot ha addig tobben is csatlakoznak a blogodhoz vagy a facebookon akkor talan osszehozhatnank egy kozos talit es beulnenk valahova.:)))
    Addig is tovabb fogom olvasgatni a blogod es probalok valami normalis kulsot osszedobni ami nem cserebogar kulsore emlekeztet.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a blog és hogy a hasznodra van. Igazából egyfajta tesztként is futtatom, mert komolyabban is tervezek foglalkozni a dologgal. Szeretném felmérni, milyen érdeklődés mutatkozik az általam képviselt irányvonalra.

      Egy közös edzésre bármikor kapható vagyok. :) Jelenleg is 4-5 „tanítványommal" edzek. Ők szintén az én teljes test edzéseimet végzik. Mondjuk a nyár végére saját edzőtermet fogok építeni otthon.

      Ami a váltást illeti, őszintén szólva nem tartom szükségesnek. Elsősorban kísérleti jelleggel szoktam más dolgokkal próbálkozni, mint pl. a 2 napos edzéstervemmel, amit viszonylag sokáig gyakoroltam. Ha mégis változtatok valamit, az inkább az ismétlésszám szokott lenni. Ha elakadok a fejlődésben, váltok 4-6-ra, illetve vissza, 8-12-re.

      Az Ezüst nyolcas sok szempontból egy nagyon kikristályosodott rendszer. Tényleg azokat a gyakorlatokat tartalmazza, melyek közül egy sem hiányozhat, de több sem kell közéjük. Felső mellre mindig kell nyomni, felső fogással mindig kell húzódzkodni, vállra mindig kell nyomni, de nem is folytatom a sort... A mennyiség, a sorozatszám és az időtartam is ideális. Így kísérleti jelleggel is nehezen változtatok, mert sajnálom elrontani az egész tökéletes hatását, meg félbehagyni a következetes fejlődésemet, amit füzetben vezetek. De nem is kell változtatni. Leroy Colbert is pl. egész karrierje során összesen kétféle bicepsz hajlítást végzett. Szerinte nincs szükség többre. De ezekben tökéletesnek kell lenni, addig kell fejlődni, ameddig csak bírsz! Ez csak egy mai dili, hogy százféle gyakorlatot végeznek egy izomcsoportra akár egy edzésen belül is, meg mindig változtatgatnak össze-vissza. Ez nem a szórakozásról szól.

      Végül elmondom, hogy azért az Ezüst nyolcas szinte mindegyik gyakorlatára van egy alternatívám, melyekre időről-időre áttérek (legfeljebb egyet-kettőt szoktam egyszerre változtatni, és akkor is csak ideiglenesen). Némelyikük akár benne is lehetne az eredeti listában. Mielőtt elmondom ezeket, röviden az edzésterv logikája: 1. mell-hát szuperszett, 2. váll szuperszett, 3. kar szuperszett, 4. deréktájék szuperszett. Ezt követve a bicepsz gyakorlat régen mindig a tolódzkodással (tricepsz) volt párban, a 3. szuperszettben. Azért került a vállra nyomás mellé párba, mert a húzódzkodások a legnehezebb húzó jellegű gyakorlatok. Így nem akartam az evezést eléjük ütemezni, mert akkor kevesebb erőm lenne a kivitelezésükre. Mivel az alsó fogásos húzódzkodás az egyetlen összetett gyakorlat bicepszre, ha másik gyakorlatot választok helyette bicepszre, az legfeljebb egy bicepsz hajlítás lehet, ami már mehet vissza az eredeti helyére, a tricepsz mellé. Tehát ha az alsó fogásos húzódzkodásról bicepsz hajlításra váltok, változik a sorrend is.

      Az alternatív Ezüst nyolcas:

      MELL/HÁT SZUPERSZETT:
      - Fekvenyomás ferde padon, rúddal (mert amúgy alapból kézi súlyzóval szoktam)
      - Húzódzkodás szűk, felső fogással (ha nagyon rá akarok edzeni az alkaromra/brachialisomra)

      VÁLL SZUPERSZETT:
      - Katonai nyomás ülve (ez kb. annyira alap gyakorlat vállra, mint a sima fekvenyomás mellre)
      - Fordított evezés (talán még többet is csináltam, mint a kézi súlyzós evezést)

      KAR SZUPERSZETT:
      - Szűknyomás (igazából a tolódzkodásról szinte sohasem váltok, de ez lehet egy működőképes alternatíva)
      - Bicepsz hajlítás ferde padon (ha nem ilyen bicepsz hajlítást csinálok, úgy érzem, beértem kevesebbel)

      DERÉKTÁJÉK SZUPERSZETT:
      - Felhúzás (jó ez lábra is)
      - Lábemelés függeszkedve (deréknyújtó, mint az áthúzás)

      A külsőd megváltoztatása érdekében pedig diétázz, de csalás nélkül, kitartóan! Három hónap alatt megdöbbentő eredményt lehet elérni!

      Törlés
  4. Szerintem elobb-utobb biztos lesz tobb jelentkezo,erdeklodo, hisz tenyleg tanulsagos,j o dolgokat irsz a blogodra. Ez az amit nagyon tisztelek benned,hogy onzetlenul probalsz jo tanacsokat es segitseget adni masoknak, jelen esetben nekem is.:))) Nem ismerlek szemelyesen (ami kesik nem mulik), de biztos baratsagos, jo ember lehetsz.

    Edzotermet nyitsz? Ohhh jeee! Na,akkor ha decemberben utazom haza harom hetre, biztos nalad landolok kotelezoen.:))) Ha van ra mod es lehetoseg, akkor inkabb neked fizetek. Jo otletnek talalom, mert igy a tanitvanyaid is a te edzotermedben folytathatjak az edzeseket. Ennek ok is orulnenek es biztos boldogok lesznek.

    Koszonom a lehetoseget az egyutt edzesre vonatkozoan, biztos elni fogok vele decemberben. Gondoltam kuldok neked kepet a mostani kulsomrol, es igy te is nyomon tudnad kovetni a feljodesemet, persze, ha erre van lehetoseg. Legyszives jelezz vissza, hogy aktualis-e vagy sem. Semmmi gond ha nem, tiszteletben tartom a dontesed. Szoval emiatt ne stresszelj.:)))

    Penteken megint csak ezust nyolcast csinaltam. Felhuzasban nem lettem erosebb, de gondolom ehhez is ido es turelem kell. :) Meg hat 85 kilot kell felhuznom karbol.:))) Viszont ugy csinaltam, hogy a ferdepados fekvenyomas utan (en kezi sulyzoval szoktam csinalni es ugy is szeretem), miutan megvolt a 3 sorozat es pihentem egy kicsit, mentem a felhuzast csinalni szeles fogassal, amibol csak 3-ra futotta az erombol. Na! Ezutan odamentem a rudhoz, es forditott evezest csinaltam kiegesziteskent. Es ugyanezt csinaltam a karnal is. Miutan felhuztam magam 3-szor, utana mentem is rogton a csigaslehuzo gephez, es ott meg lehuztam 8-szor also fogasban. Mit gondolsz errol? Igy legalabb nem az van, hogy csak harom felhuzast csinaltam. Viszont most penteken elhataroztam, hogy hetfotol en is az ezust nyolcast fogom prioritalni es a regi edzestervemet hanyagolom. Boldog vagyok mint tavaszal az oszi kakasszar.:)))hehe

    Gondoltam leirom a mostani eronletemet, hogy melyik gyakorlatbol hol is tartok. De nem kinevetni!:)))) Tudom meg puding vagyok, de ez elobb-utobb valtozik remelhetoleg. Mindenesetre nagyon lelkes vagyok.

    Fekvenyomas egyenes padon max 70kg, kb. haromszor, ha jo napom van.
    Fekvenyomas kezi sulyzoval max 20kg, abbol megy az 5-6.
    Guggolas nyakbol max 80kg, abbol 1-szer (de ezt most kivaltja a kezi sulyzos az ezus nyolcas miatt)
    Eddig ket 20kg-os kezivel csinaltam es jol ment:)))
    Bicepsz egyenes ruddal 30kg, ebbol megy a 4-5.
    Mellrol nyomas ruddal 40kg, 5-6 megy max.
    Vall kezi sulyzoval max 15kg, de abbol megy a 8 is:))) Szoval az Arnold nyomast, ami az ezust nyolcasban van, 15kg-val tudom csinalni.
    Felhuzas max 90kg, de ezt is kivaltja a guggolas kezi sulyzoval az ezust nyolcasban, ha jol ertelmezem:)))

    Szoval ez az en eroletem kb 6 honap edzes utan. Tudom nem sok,es valoszinu,hogy nem fogok olyan gyorsan fejlodni a korom miatt mint a 20 evesek,de legalabb lelkes vagyok.:))) Ja,egyebkent most leszek nyaron 44 eves. Igy legalabb jobban atlatod a lehetosegeimet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban jó dolog másoknak segíteni. A feleségem szerint pénzt kellene kérnem érte. :D Főleg szenvedélyből csinálom, de mint mondtam, tervezek hivatásszerűen foglalkozni ezzel is (amúgy filmrendező vagyok). Nyilván azt is csak szenvedélyesen. ;)

      A saját edzőtermemet félreértetted. :D Csak egy magántermet szeretnék kialakítani az egyik pincehelyiségünkben. Nyilván mindenféle szabad súlyos gyakorlathoz szükséges eszközzel, amik elengedhetetlenek számomra a saját kis gyakorlatsoraimhoz.

      Rendes, bérletes edzőtermet eszem ágában sincs nyitni! :D Azért oda fogadni kellene bárkit, aki arra téved! ;) De veled, barátokkal, stb. nyilván ott edzenék legszívesebben. Csak legyen már meg! Folyton azon jár az eszem, mi mindent fogok beszerezni oda, milyen poszterek lesznek a falon, satöbbi, satöbbi... :)

      Képet nyugodtan küldj nekem a fullbodytraining.blogspot@gmail.com-ra!

      Ami a húzódzkodásokra való feledzést illeti, sok tippem lehetne, de igazából a legjobb tanács, amit adhatok, hogy csináld végig a programot, amit az utolsó cikkemben leírtam! Pontosan úgy, ahogy ott van. A legkisebb változtatás nélkül. Ezer százalék, hogy működni fog.

      A legeslegfontosabb egy teljes test edzést követő ember számára, hogy megtanulja kihajtani magából a maximumot 2-3 sorozattal. Ha ennyi munkasorozat után valakiben még mindig maradt erő, akkor valamit nem csinált jól! Addig kell csinálni minden sorozatot (a lehető legnagyobb súllyal, amivel megy szabályosan), ameddig csak bírjuk. Csak akkor szabad abbahagyni, ha már akkor sem bírnánk tovább, ha az életünk múlna rajta! Így elegendő az a mennyiség, amit megadtam. Nem kell több. Csak annyit kell csinálni, de azt mindig úgy, mint soha korábban! Csak így lehet fejlődni.

      Tehát hagyd a kábeles lehúzásokat! :) Válaszd ki az ismétlésszámot és ragaszkodj hozzá, mint egy szentíráshoz! Ha nem megy valamiből 8, az nem számít. Csak a 8 számít és ami több annál. Ha nem megy 8, csak 4, de te húzódzkodni szeretnél, akkor csináld 4-6-os ismétlésszámmal. De ha már tudsz 7-et, lógass magadra 5kg-t! Ha azzal is megy 7, lógjon rajtad 10kg! És így tovább! Addig csináld, amíg el nem akadsz a fejlődésben, de nagyon. Olyankor talán indokolt lehet váltanod 8-12-re! De ha nem akarsz 4-6-ozni, még egyszer mondom: csináld végig a feledzést, amit írtam!

      A súlyok, amiket megmozgatsz, tényleg nagyon korrektek! Ezek már olyanok, amik után a brutál súlyok következnek. Egy ici-pici lépésre vagy az igazán vagány szinttől. Ez biztos nem több két hónapnál. Ilyen hozzáállással hamar bitang jól fogsz kinézni. Csak E M E L D a súlyt!!!

      A kézi súlyzós guggolást tökéletesen értelmezed! :) Szerintem menni fog neked 30 kilósakkal is! :) Úgy érzed, megdöglesz alattuk? Akkor jól csinálod! ;)

      Én 34 éves vagyok, de az edzőtársam kb. veled egyidős. Ugyanazt csinálja, mint én. Bőven fiatal vagy ahhoz, hogy felépíts egy sokkolóan vagány klasszikus fizikumot! Ez nem genetika, hanem elhatározás kérdése. Erről fogom írni a következő cikkemet. ;)

      Törlés
  5. Koszonom szepen a tippeket.:))) Vegul is dontottem es hetfotol en is az ezust nyolcas edestervet kovetem,persze az 1-es szinten. Vegig csinalom a programot. Nagyon tetszik es tenleg erzem,hogy mindenem at van mozgatva. A vegere el is faradtam,de megerte. Ugy erzem valamit tettem a sikerert. Hosszu ut lesz,de kitartok, es ahogy erosodom ugy lepek a 2-es szintre es igy tovabb mig el nem jutok odaig,hogy fel tudjam magam huzni legalabb 6-szor szeles fogassal. Ami azt jelenti,hogy utana mar tiszta lappal indulok az ezust nyolcasban.:)))

    Tenleg, megegyszer nagyon szepen koszonom,hogy foglalkozol velem, es a lehetoseget. A kepeket hetvegen fogom kuldeni,vagy holnap.
    Arra gondoltam,hogy harom havonta kuldok kepeket az atalakulasomrol igy legalabb nyomon tudjuk kovetni. Lekozelebb szeptemberben.:) Az pont harom honap.
    A felesegednek igaza van. Ha kesz lesz a termed,es masok is esetleg lejarnak,nyugodtan elkerhetsz erte penzt es ezert senki nem sertodhet meg.

    Szeretnem megkerdezni,hogy az athuzast ruddal azt milyen szeles fogassal csinaljam? En szelessen fogtam a rudat,mint a fekvenyomasnal egyenes padon, de igy eleg nehez, vagy legalabb is furi volt. Gondolom a rudas verziot ki lehet majd valtani a kezire,ha kesz vagyok a programmal es a teljes ezust nyolcast fogom csinalni.
    Most csinaltam eloszor a ferdepados bicepszezest,haaat eleg kemeny. Alig birtam 10 kiloval megcsinalni a 3x10-et.:))) Hehe! De tetszik es tenleg nem nagyon tud az ember csalni itt. A ferdepados fekvenyomast kezi sulyzoval nagyon szeretem. Amint fentebb is irtam 20 kiloval 5-6-ot bele tudok pumpalni.:))) Remelem jovohonapban mar fog menni a 10-12 is.:))) Ha nem akkor sem fogok elkeseredni de legalabb ki van tuzve a cel. Megkerdezhetem te mennyivel szoktad csinalni ferde padon kezivel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hali!

      Örülök, hogy elkezdted a feledző programot. Valóban van benne egy-két finomság. :P A ferde pados bicepsz Steve Reeves kedvence volt, de szerintem is fényévekkel a többi előtt van, már ami a hatékonyságot illeti.

      A rudas áthúzást vállszéles fogással csináld! Ha szűkebben fogod, már jobb, ha egy darab kézi súlyzót használsz, de azzal úgyis csinálod az edzés végén. Ez más.

      A fekvenyomást ferde padon két darab 40kg-s súlyzóval szoktam csinálni. Átlagban 11-et. Az igazság az, hogy a terem, ahol edzek már csak egy pár kézi súlyzóval rendelkezik, ami nehezebb, az 50-esekkel. De azok még nehezek nekem ferde padhoz. Egyszerűen nem bírom elkezdeni velük a sorozatot. Egyenes padon valószínűleg menne velük, de az nem igazán érdekel. :) Rúddal amúgy 110kg-val csináltam legutóbb 6-okat ferde padon. Azzal könnyebb. Gépen 145 kilóval nyomok felső mellre.

      Egy másik terembe is le szoktam járni, ott vannak kézi súlyzók több súlyban is. 42-es, vagy 42.5-ös, 43-as, 45-ös, stb... Azokkal lenne lehetőségem feledzeni magam az 50-esekig, de most ez egyelőre elmarad. Ha ott járok, nyilván nehezebb súlyt ragadok meg, mondjuk a 45-öst.

      Amúgy a 40-essel is tudok még fejlődni. Csak nagyobb ismétlésszám kell, illetve lassabb kivitelezés. Fönt kitartok 3 mp-ig, és olyan lassan engedem le, amilyen lassan csak bírom. Így megy a 11 (holnap talán már a 12 ;) ).

      A termemet csak magán célra akarom használni. Ha üzletet csinálok ebből az egészből, akkor egyfajta online guru lennék, ill. személyi edző.

      Törlés
  6. Szia
    Megvolt a penteki edzesem is es nagyon jo volt. Akkor az athuzast rosszul csinaltam mert en szeles fogast alkalmaztam. Viszont tegnap mar vallszeles fogassal igyekeztem megfelelni a kovetelmenyeknek.:))) Konnyebb is volt,es igy mar ment a 3x15 20 kiloval.
    Azert az nem semmi 40-45 kiloval kezivel fekvenyomni ferde padon. Minden elismeresem.:))) En 20 kilo alatt majd osszecsinalom magam. De azert az 5-6 megy abbol is. A celom 25 kiloval csinalni juliusban.:))) Gondolod meresz gondolat? Majd kiderul.

    Ugye most az 1-es szintet csinalom es kicsereltem a harom gyakorlatot az ezust nyolcsaban a felhuzas feledzesehez. De tegnap este spekulaltam egy keveset,hogy lehet rosszul csinaltam az edzest.

    1-es szint: athuzas ruddal
    forditott evezes
    bicepsz hajlitas ferde padon

    Ezeket a gyakorlatokat integraltam be az ezust nyolcsaba. Nalam igy nezett ki,es azt hiszem el is rontottam.:(((
    Ezust nyolcas 1-es szint

    Fekvenyomas ferde padon 2x8-12
    Huzodzkodas szeles fogassal 2x8-12 itt az elso csere „forditott evezes”

    Arnold nyomas 2x8-12
    Huzodzkodas also fogassal 2x8-12 itt a masodik csere „bicepsz hajlitas ferde padon”

    Tolodzkodas 2x8-12
    Evezes kezi sulyzoval 2x8-12

    Guggolas kezi sulyzoval 2x8-12
    Athuzas 2x8-12 es itt a harmadik csere „athuzas ruddal”

    Gondolom te ugy gondoltad,hogy az athuzas ketszer szerepeljen. Egyszer ruddal es a vegen kezivel? Ezert gondoltam,hogy rosszul integraltam be a gyakorlatokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így néz ki az első szint:

      - Fekveny. fp.
      - Áthúzás rúddal (15-20)

      - Arnold-nyomás
      - Fordított evezés

      - Tolódzkodás
      - Bicepsz h. fp.

      - Guggolás ks.
      - Áthúzás ks. (8-12)

      A 25 kilós ferde padnak mennie kell! Jó cél, el kell érni! :)

      Törlés
  7. Ma korigaltam es a helyes 1-es szintet daraltam.:) Nagyon jot edzettem,elvezet volt csinalni. Koszi szepen a jo tanacsokat.:)))

    VálaszTörlés